Opis bike staza Sutivana

  • -

Opis bike staza Sutivana

Staza Levanta

Iz Sutivana krećemo u smjeru istoka, makadamskim putem koji nas vodi do malenog mjesta Mirca.
Mirca su jedno od manjih mjesta na otoku koje je podjeljeno u dvije cjeline – povijesni centar  sa velikom crkvom i zvonikom te novi dio mjesta uz more, smješten oko malenog porta sa ribarskim brodicama.

Uz samo  mjesto nalaze se stoljetni maslinici koji se protežu duboko u unutrašnjost otoka te razgranata mreža poljskih puteva omeđenih suhozidima kojima ćemo se uspeti prema predjelu Smričje.
Nakon uspona, dalje ćemo nastaviti u smjeru sjevero-zapada, nazad prema Sutivanu.
Proći ćemo pored kapelice Sv. Spiridon i Pjovera, vodospreme iz prošlog  stoljeća.

Staza Maestrala

Iz Sutivana krećemo asfaltnom cestom vozeći se u smjeru zapada. Nakon svega par minuta bicikliranja dolazimo do pješčane  uvale  Likva, gje se nedaleko od obale, na 30 metara dubine, nalazi podmorski lokalitet antičkog brodoloma. Riječ o brodu koji je prevozio kamene sarkofage i razne blokove kamena iz nekog od ondašnjih rimskih kamenoloma na Braču, prema naručiocu u Saloni u vremenskom razdoblju kasne antike. Ovaj brodolom spada u malobrojne s takvim teretom pronađene kako u Jadranu tako i u Sredozemlju.

Nastavljamo vozeći lijepim uvalama natkrivenim borovom šumom do Plaže Deralo iz koje se penjemo u samu unutrašnjost otoka. Samo par minuta pješice od Derala, u smjeru zapada, nalazi se plaža Timunić gdje možemo vidjeti vapnenicu zvanu “japjenka”,  rijetki polusačuvani spomenik tradicionalne suhozidne gradnje koji je služio za izradu vapna koje se koristilo u gradnji kamenih kuća.

Dalje bicikliramo kroz prekrasne i uređene maslinike a put nas vodi do Golog brda, spomen obilježja poginulim bračkim braniteljima iz Domovinskog rata.
U blizini samog Golog brda, nalazi se  i Vela lokva, lokalitet koji spada pod Europsku ekološku mrežu Natura 2000, zbog velike važnosti u očuvanju biljne i životinjske raznolikosti okolnog ekosustava. Lokva ima i povijesnu vrijednost za život Sutivana jer je u sušnim vremenima bila jedina u kojoj je uvijek bilo vode.
Spuštamo se dalje do kapelice Gospe od Krtina, koja se nalazi na istoimenom brijegu,  te dalje do zavjetne crkve Sv. Roka, zaštitnika Sutivana. Crkva je poznata po zavjetnim darovima i maketama i slikama brodova spašenih iz oluje.

U blizini crkve nalazi se mjesno grobje i interesantan sklop grobnica pod zemljom zvanih “Katakombe”, jedinstvene na otoku. Sa brda sv.Roko, spuštamo se uskom „kongulanom“ kalom u Sutivan.

Staza Tramuntane

Ova tematska staza kreće iz centra Sutivana u smjeru juga prema brdu Sv. Roko, gdje se nalazi istoimena zavjetna crkva sagrađena 1635 g. U blizini crkve nalazi se mjesno grobje i zanimljiv sklop grobnica pod zemljom zvan “Katakombe”, jedinstvene na otoku.

Dalje dolazimo do Crkvice Gospe od Krtina,  koja se nalazi na istoimenom brdu. Vozeći se dalje maslinovim putima preko predjela Krtina, dolazimo do Vičja luke, uvale bogate povijesti i brojnih arheoloških otkrića te mjesta Bobovišća na moru. Ovdje se nalazi kuća obitelji Nazor i njenog najpoznatijeg člana, klasika hrvatske književnosti Vladimira Nazora. Iznad mjesta je Vladimir Nazor sagradio svoju simboličnu kulu i spomenik svojim sestrama, nazvan Tri sestrice a u dnu uvale nalazi se kip pjesnika, djelo akademskog kipara Mirka Ostoje.

Dalje ćemo voziti u smjeru pitoresknih mjesta Bobovišća i Ložišća, naselja koja su fantastično sačuvala svoje ruralne značajke. Ložišća su skromno i skladno mjesto strmih kongulanih uličica kojim dominira vitki i kićeni zvonik, izgrađen 1889. godine po nacrtu kipara Ivana Rendića.

Nedaleko od Ložišća, nalazi se i most cara Franje Josipa, kako ga Bračani zovu od milja, izgrađen na vrhu klanca Veliki dolac. Sagrađen je za vrijeme austrijske uprave, a danas je lijepa lokacija za posjet. Povrh mosta na brijegu nalazi se i ranoromanička crkvica, Gospe od Stomorice. Kad se popnemo biciklom na visoravan Smičja, pruža nam se prekrasan pogled na sjeverozapadnu obalu otoka. Od tu se makadamskim putem spuštamo u smjeru Sutivana.

Prije ulaska u samo mjesto nailazimo na stari “pjover” površinu koja je služila za sakupljanje oborinskih voda, sve dok je nije zamijenila vodosprema kad je tekuća voda stigla na Brač iz Cetine.